the other khairul anwar…

Tuesday, November 2, 2010

Assalamualaikum w.b.t..

dah lama rasanya tak update blog mungkin sebab kesuntukan masa dan kewajipan yang ada lebih banyak dari masa yang ada.. jadi asyik kena kutuk je dengan kawan-kawan sendiri.. blog berhabuk la.. bila nak update la.. itu la.. ini la.. tapi diorang tak baca sangat pun blog ini sebab memang tiada apa-apa yang menarik pun dalam blog ini..

tapi tak apa, kali ini aku tulis tajuk yang mungkin menarik bagi korang yang berfikiran mirip dengan aku..

zaman teknologi sekarang sangat mudah mendapatkan maklumat tentang pelbagai benda.. korang mesti nak lihat bagaimana rupa orang yang mempunyai nama yang sama dengan korang kan? jadi apa kata korang cari nama sendiri dalam internet dan cari gambar orang tersebut.. dari situ kita boleh tengok betapa luasnya ciptaan Allah.. subhanallah.. muka lain-lain.. kerja lain-lain (ustaz, dj, wakil rakyat, wakil sekolah, cikgu, pemain bola, salesman MLM pun ada.. hehe..) umur pun lain-lain..ada tua dan muda.. hanya persamaan pada nama sahaja..

rasanya macam nak tag la kawan-kawan yang lain.. nak tengok juga muka orang yang sama nama dengan dia.. (kalau dia terkenal.. sekali search je semua gambar dia.. hehe) selamat mencuba!!

MIAMI MEDICAL

ni saya..

theotherkhairul

dan ini adalah 48 khairul anwar yang lain.. (klik untuk gambar besar)

saya nak tag

sekian wasalam..

Heart Failure

Friday, October 15, 2010

heartfailurePP

Salam.. Untuk Group cardiovascular system.. take note pembetulan pathophysio heart failure.. TQ dan semoga berjaya!!

Saat mata terbuka..

Thursday, March 18, 2010

Assalamualaikum semua..

Saat mata terbuka..

Barulah ku sedari..

Final dah dekat.. Nak ucap selamat berusaha dan ‘good luck’ kat kwn2  TWP 07 n 08 dan sesiapa lagi yang akan menghadapi final.. saat ini lah ada yang stress.. dan di saat ini juga ada yang baru nak membuka buku.. dan saat ini jugalah ada yang sakit2.. jadi nak pesan sikit la.. kita tidak usah membanding2kan kejayaan kita dengan orang lain selagi kita tidak membanding2kan usaha kita dengan usaha mereka.. jadi usaha itu penting.. lepas usaha kita tawakal kepada Allah.. Insya-Allah kita tidak akan dikecewakan oleh –Nya..

 

بسم الله الرحمن الرحيم

اللهم صل على محمد وآل محمد

اَللَّهُمَّ اَخْرِجْنِي مِنْ ظُلُمَاتِ الْوَهْمِ، وَاَكْرِمْنِي بِنُوْرِ الْفَهْمِ. اَللَّهُمَّ افْتَحْ عَلَيْنَا اَبْوَابَ رَحْمَتِكَ، وَانْشُرْ عَلَيْنَا خَزَآئِنَ عُلُوْمِكَبِرَحْمَتِكَ يَااَرْحَمَ الرَّاحِمِيْنَ.

Bismillâhir Rahmânir Rahîm
Allâhumma shalli ‘alâ Muhammadin wa âli Muhammad

Allâhumma akhrijnî min zhulumâtil wahmi, wa akrimnî bi nûril fahmi. Allâhummaftah ‘alaynâ abwâba rahmatika, wansyur ‘alaynâ khazâina ‘ulûmi- ka birahmatika yâ Arhamar râhimîn.

Dengan asma AllahYang Maha Pengasih dan Maha Penyayang
Ya Allah, sampaikan shalawat kepada Rasulullah dan keluarganya

Ya Allah, keluarkan aku dari gelapnya kebingungan dan muliakan aku dengan cahaya pemahaman. Ya Allah, bukakan kepada kami pintu-pintu rahmat-Mu, dan curahkan kepada kami khazanah-khazanah ilmu-Mu dengan rahmat-Mu wahai Yang Maha Pengasih dari segala yang mengasihi.

Ni nak kasi sedikit amalan2 sebelum peperiksaan ( seeloknya kita amalkan setiap hari.. bukan waktu peperiksaan sahaja)

  • Usaha.. mak selalu pesan.. kalau kita usaha, kita tak akan kecewa kerana kita telah berusaha sedaya upaya.. sebaliknya jika kita tak berusaha.. kita akan menyesal kerana tidak berusaha.. betul tak?
  • Berkat doa Ibubapa.. minta restu dan nasihat ibubapa.. selalunya nasihat ibu paling berkesan
  • Perbanyakkan solat hajat.. jangan banyak belajar sampai tinggal solat..
  • Jauhkan diri dari maksiat.. Hati yang terang mudah untuk mendapat petunjuk dari Allah..
  • Tawakal kepada Allah..
  • Tidur awal bangun awal di minggu peperiksaan..
  • Insya-Allah korang akan tersenyum di masa hadapan.. =)

GOOD LUCK AND ALL THE BEST TWP 07 & 08!!

 http://www.4shared.com/file/83267637/5d6c559d/Ruffedge_-_Jangan_Berhenti.html?s=1

Sememangnya kita sering dilanda dengan pertanyaan
Bagaimana untuk maju ke hadapan
Jika kita asyik duduk dalam kegelapan


Sememangnya akan ada yang iri hati dengan kita
Cuba menjatuhkan oh dengan harapan
Agar kita tidak kan bertemu kejayaan

Pernah dulu ku rasakan hampir hilang semua
Bersaing dengan gelap kegagalan
Kecewa dan sedih jadi teman
Ku pasti inilah lumrah di dalam kehidupan
Menangis sebelum kita ke depan
Tapi kini...


Chorus
Ku rasakan bagaikan sinar yang terang
Dari langit yang dipancarkan ke bumi
Jauh daripada rasa sepi
Perasaan, inginku berpijak lebih tinggi
Dan meneruskan perjuangan ini
Janganlah kita berhenti di sini

Sebenarnya diri kita mempunyai cita2,
Jika putus asa maka takkan rasa
Bagaimana terangnya hidup bila berjaya


Kalau kita asyik terus mendengar kata yang tak tulus
Harus kita ambil semua serius jika tidak
Masa depan kita kan terhapus

Pernah dulu ku rasakan hampir hilang semua
Bersaing dengan gelap kegagalan
Kecewa dan sedih jadi teman
Ku pasti inilah lumrah di dalam kehidupan
Menangis sebelum kita ke depan
Tapi kini...


Masih ada ruang kita bergerak bebas
Mencari-cari apa yang telah hilang
Oh kita ada bersama hingga kini
Tetap sabar, terima kasih semua....


graduate

Anda fikir anda hot sangat ke?

Sunday, January 10, 2010

Disebabkan rasa hormat pada teman2 blogger saya.. jawab gak la tag mereka.. hehe.. jadi post ini untuk kwn2 je.. org umum x yah la bace.. wat segan aku je.. I am tagged by faizal sabri, amallina dan amalina.. =)

1) adakah anda rasa hot...????

hot..test.. haha.. xdela.. sejuk.. baru lepas main futsal dengan wan n fikri.. ttbe hujan.. main hujan skali la alang2..

2) upload gambo kegemaran anda....

P9211183

3) cerita pasal gambar diatas..

Time: 4:51 PM 22/9/2009 @ 2 Syawal 2009

Detail : Aku dan adikku.. Khairul Amri.. Men buai kat umah arwah yut aku..best men buai ni.. sampai terhantuk kepala bila nak bangun..

4) bila kali terakhir makan pizza...????

3 kali time cuti haritu di Pizza Hut.. last skali kat rumah makcik lepas main bola dgn sepupu..

5) lagu terakhir anda dengar...???

Through the trees – Low Shoulder

6) apa yg anda wat selain menyelesaikn tag nie...????

Bersedia untuk mandi

7) selain nama sendiri anda dipanggil apa...???

Khairul – Cikgu masa skolah rendah dan menengah rendah

Anwar – Mak, Ayah ,Atuk2, Makcik2, Pakcik2..

Khai – MRSM Muar

K.A – Segelintir di KMP

kaenua – Fikri , top8 dan rakan2 lain di twinning 08

8) tag lagi 8 org..

    1. Hanif
    2. ……
    3. Wan
    4. Fido
    5. Faizal
    6. Muhammad nizammudin a.k.a boyle
    7. Fikri dan Top 8
    8. Steven gerrard

9) siapakah orang no satu kpada anda..???

Rakan serumah dan teman seperjuangan.. terer dalam bab2 komputer..

10) kata sesuatu mngenai org no.lima...????

Susah nak kata.. dia mengalami delusion of grandeur.. salu ingat dia superman.. sombong dgn aku kat matrix dulu.. nasib bek ngaku kawan kat sini.. dia housemate aku juge..

11) no tiga ad hubungan ngan sapa...???

a… xtau.. xleh gtau la.. housemate aku jugak..

12) bagaimana pula ngan org no.empat...???

Fido.. house mate juga. sebelah bilik je.. terer dalam sume bidang

13 ) pesanan kepada orang no. enam....

Jadilah askar yg berjasa kepada agama, bangsa dan negara.. dan juga keluarga..

14 ) kata-kata cinta untk no dua...???

……

15 ) adakah no. tujuh dan lapan ada persamaan...???

Diorang main bola terer.. rembat macam steven gerrard

16 ) berikan 5 yang anda tahu mentag anda..????

Faizal

  • Housemate..
  • Mengalami delusion of grandeur
  • Suka lepak kat bilik aku
  • Bergigi besi
  • Lawok gle

Amalina Ghazali

  • berbakat dlm menyanyi
  • berwibawa
  • suka kat budak2 (bukan sebab dia mcm budak2)
  • kawan baik dengan sume orang
  • pensel box baru dia macam ubat gigi punye bekas

Amalina kamarulzaman

  • Rajin
  • Dak study group aku
  • Berkasut adidas belang2 hijau
  • Sume bende dia tau.. tanye je
  • Nama sama mcm amal mater.. senang nak kenekan diorang.. haha..

17) persamaan siput dengan zirafah..

Zirafah suka berlari2 sampai bergegar lantai.. siput suke rilek je..

18) perasaan wat tag nie....???

Lapar..

19) adakah anda tahu otak burung unta lebih kecil dari biji matanya?

tau.. kat iklan ada bgtau

20) gay or less...???

antara tanda2 manusia akhir zaman dan dunia dah nak kiamat.. (sila ambil iktibar)

Sekian trimas.. huh.. Maaf jika ada kesalahan sepanjang penulisan ‘post’ ni.. X berniat menyinggung mana2 pihak.. =)

Ikrar Pengamal Perubatan Muslim

Saturday, January 9, 2010

Saya bersumpah demi Allah Yang Maha Agung;

Untuk menyedari tentang pengawasan Allah dalam melaksanakan tugas saya;

Untuk melindungi nyawa manusia di semua peringkat dan dalam semua keadaan,berusaha sedaya upaya untuk menyelamatkan mereka daripada maut,penyakit,kesakitan dan kebimbangan;

Untuk menjaga kehormatan manusia.melindungi aurat mereka dan menyimpan rahsia mereka;

Untuk menjadi wasilah kerahmatan Allah s.w.t,menghulurkan rawatan perubatan kepada mereka yang dekat dan jauh,yang salih dan yang berdosa seta kepada kawan dan lawan;

Untuk berusaha mencari ilmu dan menggunakannya bagi kemanfaatan dan bukan kebinasaan manusia;

Untuk memuliakan guru saya,mengajar mereka yang lebih muda daripada saya dan menjadi saudara kepada semua rakan dalam profesion perubatan,bekerjasama dalam kebaikan dan ketaqwaan;

Untuk menghidupkan keimanan saya dalam keadaan rahsia dan keadaan nyata,mengelakkan apa-apa yang boleh mencacatkan saya pada pandangan Allah,Rasul-Nya dan orang yang beriman;

Dan semoga Allah menjadi saksi atas sumpah ini.

 

Shared from http://drmarzuki.wordpress.com/ikrar-pengamal-perubatan-muslim/

Sabar..

Assalamualaikum..

Hari ni mungkin saya nak berkongsi sedikit ilmu yg baru je dapat tadi dari seorang member.. Beliau menceritakan tentang sabar.. Okeh.. ape tu sabar? Mugkin dalam dialog harian kita.. antara pengunaan kata2 sabar adalah seperti berikut..

'”Wey.. ko ni x tau SABAR ke? men ptong line gua lak..” atau

“Ala sayang.. SABAR la.. xlama lagi kita kawen ek?” atau

“SABAR la yerk makcik.. nnt saya belasah balik org yg kurang ajar ngan makcik tu ek..”

Mungkin contoh2 di atas ini sering kita temui dalam 24 jam hidup kita seharian.. Tp sedar x yg contoh2 diatas adalah bersifat negatif? Kerana mungkin x ramai sedar apa maksud sabar yg sebenarnya dan pembahagian sabar.. ok..

Sabar dari segi bahasa membawa maksud menahan dan tidak bertindak, yakni diam dan tidak melawan. Allah berfirman:
“ Dan bersabarlah engkau bersama-sama orang yang menyeru Tuhannya pada waktu pagi dan petang, mereka menginginkan keredhaan Tuhan mereka dan janganlah engkau hindarkan pemandangan dari mereka”
(Al-Kahfi: 28)

Maksud sabar di sini ialah : Tahanlah (teguhlah) hatimu bersama mereka.

Dan ramai juga yg x tahu apa pembahagian SABAR itu sendiri.. Secara umumnye sabar terbahagi kpd 3:

  1. Sabar dalam beribadat dan melakukan perintah Allah
  2. Sabar dalam menahan godaan syaitan untuk melakukan larangan Allah
  3. Sabar dalam kejadian yg menimpa diri

Selalunye hanya sabar dalam kejadian yg menimpa diri sahaja, tp dalam beribadat dan godaan syaitan.. jarang sekali.. Jadi kat sini nak share jela Banyak lg yg member tu ckp.. tp x reti nak tulis.. hehe..

Sadaqallah hul azim..

Burned Ear

Friday, January 8, 2010

Assalamualaikum..

This a story-sharing post..

A man arrived at his workplace with both ears bandaged. “ What happened?” asked the boss

“i was ironing my shirt when the telephone rang and I accidentally answered the iron,” the man explained

“That accounts for one ear, but what about the other ear?”

“Well.. after the accident I had to phone the doctor.”

                                                                           J.Austin

Article shared from RD Malaysia December 2009

=)